کد مطلب: 139007
آموزه‌هاي ازدواج حضرت زهرا(س) و امام علي(ع) براي خانواده‌ها
تاریخ انتشار : 1394/06/24 09:21:20
نمایش : 1777
براي اجراي خطبه عقد، امام علي(ع) به دستور پيامبر به مسجد رفت. همچنين پيامبر(ص) به بلال دستور داد که مهاجر و انصار را در مسجد گرد آورد. پس از مدت کوتاهي همگي در مسجد جمع شدند. پيامبر بر منبر مسجد نشست و در حضور شاهدان ...












 

به گزارش هفت چشمه ، در تاريخ ازدواج علي(ع) و حضرت زهرا(س) اختلاف است و کسي که قديمي ترين تاريخ را نقل کرده، يعقوبي مي باشد که نوشته است: رسول الله دو ماه پس از ورود به مدينه حضرت زهرا(س) را به تزويج حضرت علي(ع) درآورد؛ اين در حالي بود که گروهي از مهاجرين وي را از رسول الله(ص) خواستگاري کرده بودند و هنگامي که رسول خدا(ص) وي را به حضرت علي(ع) تزويج کرد، گِله کردند و آن حضرت فرمودند: «من فاطمه را به علي تزويج نکردم، بلکه خدا او را به علي تزويج کرد».

* از ابتداي خلقت علي(ع) و فاطمه(س) براي هم آفريده شدند

در روز اول آخرين ماه قمري، حضرت علي بن ابي طالب(ع)، پيشواي پارسايان با حضرت فاطمه بنت محمد(ص)، برترين بانوي جهان پيمان عشق بست و خدا، والاترين فرستاده خويش را بر اين پيمان گواه گرفت. برکت اين ازدواج، عمري به گستردگي آفتاب دارد؛ هم چنان که ياد و نام آن در تاريخ براي هميشه ماندگار شد که امروز نيز جهان از پرتو انوار رحمت و عنايت تنها باقيمانده از دامان حضرت زهرا(س) زندگي مي کنند.

* کمالات بي شمار برترين بانو

فاطمه(س) به 9 سالگي رسيده بود. رشد جسماني مناسب آن حضرت و رشد و کمال عقلي بانوي فضيلت ها، سبب شده بود که با وجود کمي سن، گوي سبقت از همه بربايد و يکه تاز ميدان فضيلت ها گردد. ايمان والا، پارسايي  بي نظير، آگاهي، ذهن سرشار و هوش فراوان و نيز بهره مندي از زيبايي، وي را از همه دختران ديگر ممتاز ساخته بود. توجه و مهرورزي بي پايان رسول خدا(ص) نيز بر امتيازات ايشان افزوده بود. کمالات بي شمار فاطمه(س)، دختر محمد(ص) آخرين فرستاده خدا باعث شد تا سرشناسان شهر، به رسم ديرين عرب او را از پيامبر خواستگاري کنند.

* علي(ع) خواستگار دختر رسول خدا(ص) در خانه پيامبر

هنگامي که حضرت علي(ع) براي خواستگاري فاطمه(س) رفت، پيامبر در خانه  ام سلمه بود. علي(ع) در زد. ام سلمه پرسيد: کيست؟ قبل از پاسخ خواستگار، پيامبر دستور داد: «در را باز کن و بگو داخل شود. کسي پشت در است که محبوب خدا و رسول است». علي(ع) وارد شد، سلام کرد و در حضور رسول خدا(ص) نشست. چشمان خود را بر زمين دوخت. شرم از پيامبر(ص) مانع گفتن خواسته اش مي شد. پيامبر(ص) که خود علي(ع) را بزرگ کرده و از روحيات او باخبر است، سکوت را شکست و فرمود: «مي بينم براي حاجتي اينجا آمده اي. خواسته ات را بر زبان آور و آنچه در دل داري بازگو که خواسته ات پيش من پذيرفته است».

* جريان خواستگاري چگونه اتفاق افتاد؟

علي(ع) که براي خواستگاري دختر پيامبر به خانه ايشان رفته بود، با سخناني شيرين خواسته اش را چنين بازگو کرد: «پدر و مادرم فداي شما، وقتي خردسال بودم مرا از عمويتان ابوطالب و فاطمه بنت اسد گرفتيد. با غذاي خود و به اخلاق و منش خود بزرگم کرديد. نيکي و دل سوزي شما درباره من از پدر و مادرم بيشتر و بهتر بود. تربيت و هدايتم به  دست شما بوده و شما اي رسول خدا به خدا سوگند ذخيره دنيا و آخرتم مي باشيد. اي رسول خدا! اکنون که بزرگ شده ام، دوست دارم خانه و همسري داشته باشم تا در سايه انس با او، آرامش يابم. آمده ام تا دخترتان فاطمه را از شما خواستگاري کنم. آيا مرا مي پذيريد؟» چهره پيامبر چون گل شکفته شد. گويا انتظار اين لحظه را مي کشيد. خوشحال شد، ولي جواب قطعي را برعهده فاطمه(س) گذاشت. پيامبر ماجراي خواستگاري پسر عموي خويش، علي را براي دخترش بازگو کرد و فرمود: «دختر عزيزم! تو علي را خوب مي شناسي و به سابقه ايمان و خويشاوندي و فضيلت و پارسايي او آگاهي داري. من هميشه آرزو داشتم تو را خوشبخت کنم و به عقد کسي  درآورم که بهترين مرد روي زمين است. آيا راضي هستي همسر علي باشي؟» فضاي اتاق لحظاتي غرق در سکوت بود؛ سکوت از سر حيا. فاطمه ساکت ماند و چيزي نگفت. نغمه تکبير پيامبر بلند شد: «الله اکبر! فاطمه راضي است. سکوت او نشانه رضايت اوست». واکنش فاطمه(س) در برابر خواستگاران قبلي، برگرداندن چهره و اظهار ناراحتي بود، اما اين بار با سکوت خود صد سخن گفت و روي خود را هم بر نگرداند. آن حضرت نزد علي(ع) که در انتظار پاسخ بود برگشت و رضايت فاطمه(س) را خبر داد.

* مراسم ساده اما زيباي خطبه عقد

براي اجراي خطبه عقد، علي(ع) به دستور پيامبر به مسجد رفت. هم چنين پيامبر(ص) به بلال دستور داد که مهاجر و انصار را در مسجد گرد آورد. پس از مدت کوتاهي همگي در مسجد جمع شدند. پيامبر بر منبر مسجد نشست و در حضور شاهدان، خطبه عقد برترين بانوي اسلام را در مسجد مدينه جاري فرمود. سپس براي عروس و داماد دست به دعا برداشت و فرمود: خداوند براي شما مبارک گرداند و اجتماعتان را پاينده بدارد.

* مهريه زهرا(س) الگويي براي پيوندهاي امروزي

پيامبر گرامي اسلام(ص) ازدواج دخترش را به ساده ترين و راحت ترين شيوه انجام داد تا براي همه جواناني که در آستانه زندگي مشترک هستند، سرمشق نيکويي باقي بماند. مهريه 500 درهمي براي فاطمه(س) مهتر زنان نيز، به همين هدف صورت گرفت.

در روايات، افزون بر اين مهريه که جنبه مادي و مالي دارد، مهريه هاي معنوي  ديگري نيز براي آن بانوي بزرگ گفته شده است. در روايتي مي خوانيم که حضرت زهرا(س) از پدر تقاضا کرد که آن حضرت از خدا بخواهند تا مهريه اش را شفاعت از مسلمانان گناهکار قرار دهد. اين خواسته حضرت مستجاب شد و فاطمه(س) شفيع و واسطه بخشش گناهکاران قرار گرفت.

* درس هايي از ازدواج حضرت زهرا(س) و حضرت علي(ع) براي خانواده ها

نگاهي به نحوه آشنايي، خواستگاري، ازدواج، مهريه و مراسمات مربوط به پيوند انسان هاي بزرگ و معصوم، بسيار مهم تر از خود آن اتفاق است. يکي از اين پيوندها، ازدواج حضرت زهرا(س) و حضرت علي(ع) به عنوان برترين بانوان و مردان عالم هستند و يادآوري اين مناسبت در هرسال در واقع تذکر و يادآوري الگوها و معيارهايي  است که در زندگي آنان براي ما به ويژه براي نسل جوان است. در جريان ازدواج آن دو بزرگوار که به فرموده حضرت رسول(ص) خداوند فاطمه را به ازدواج علي درآورد، نکات بسيار مهم آموزشي و الگويي وجود دارد که از آن جمله مي توان به؛ کفو و همتا بودن، خواستگاري بدون واسطه، قناعت، دوري از اشرافي گري و تجملات، سخت نگرفتن بر همديگر، ملاک قراردادن معيارها و خصوصيات معنوي و ديني و اخلاقي، مهريه پايين، بنا کردن زندگي بر پايه محبت و عشق واقعي از روي شناخت، حجب و حيا و. . . اشاره کرد. به اين خاطر است که يک پيوند با اين ويژگي ها پيوند آسماني لقب مي گيرد که رضايت خدا و رسول خدا(ص) در آن وجود دارد.

فرازهايي از فرمايشات رهبر معظم انقلاب درباره ازدواج جوانان

*  اساس ازدواج در اسلام؛ سادگي

اساس ازدواج در اسلام بر سادگي است. در اوايل انقلاب نيز همين طور بود. در همه امور زندگي تان، سادگي را رعايت کنيد. اولش هم از همين مراسم ازدواج است، از اين جا شروع مي شود. اگر ساده برگزار کرديد، قدم بعدي اش هم مي شود ساده و الا شما که رفتيد آن مجلس کذايي، مثل اعيان و اشرافهاي زمان طاغوت را درست کرديد، بعد ديگر نمي توانيد برويد توي خانه کوچکي، مثلاً با وسايل مختصري زندگي کنيد. اين جور نمي شود. از اول، پايه زندگي را براساس سادگي و ساده زيستي بگذاريد تا زندگي بر خودتان، بر کسانتان و بر مردم جامعه ان شاءالله آسان شود.

*  والدين! سختگيري نه

به پدرها و مادرها تذکّر مي دهم؛ من خواهش مي کنم و تقاضا مي کنم از شماها که يک خرده امکانات ازدواج را آسان کنيد. پدر و مادرها سخت گيري مي کنند؛ هيچ سخت گيري لازم نيست. بله، يک مشکلات طبيعي وجود دارد - مسأله مسکن، مسأله شغل و از اين مسائل - لکن «اِن يَکونوا فُقَرآءَ يُغنِهِمُ اللهُ مِن فَضلِه»؛ خب، اين قرآن است. ممکن است جوان، الان هم امکانات مالي مناسبي نداشته باشد، امّا ان شاءالله بعد از ازدواج خداي متعال گشايش مي دهد. ازدواج جوانها را متوقّف نکنند؛ من خواهش مي کنم که پدرها و مادرها به اين مسأله توجّه کنند.

*  تبعات سخت بي تفاوتي نسبت به ازدواج

من از اين بيم دارم که نگاه بي تفاوت نسبت به مسأله ازدواج - که متأسفانه امروز کم و بيش، اين نگاهِ بي تفاوت وجود دارد - در آينده تبعات سختي را براي کشور به وجود بياورد.

*  مخالفت برخي دستگاه‌هاي فرهنگي با ازدواج!

لعنت بر آن کساني که برخلاف سنّت‌هاي اسلامي و سنّت ازدواج، با سنّت ازدواج صريحاً مخالفت مي کنند و بعضي از منشورات ما و دستگاه هاي فرهنگي ما متأسّفانه اين را ترويج مي کنند؛ بايد با اين ها مقابله کرد.

*  ازدواج؛ تنگي معيشت نمي آورد

انگيزه براي ازدواج، بايد تبديل بشود به يک اقدام عملي، يعني ازدواج بايد تحقق پيدا بکند. اين که خداي متعال مي فرمايد: «اِن يَکونوا فُقَرآءَ يُغنِهِمُ اللهُ مِن فَضلِه»، اين يک وعده الهي است؛ ما بايد به اين وعده، مثل بقيه وعده هاي الهي که به آن وعده ها اطمينان مي کنيم، اطمينان کنيم. ازدواج و تشکيل خانواده موجب نشده است و موجب نمي شود که وضع معيشتي افراد دچار تنگي و سختي بشود، يعني از ناحيه ازدواج، کسي دچار سختي معيشت نمي شود؛ بلکه ازدواج ممکن است گشايش هم ايجاد کند.

*  مقابله با ادامه افزايش سن ازدواج

محيط دانشجويي، محيط خوبي و مناسبي است براي زمينه سازي ازدواج. به نظر من بر روي مسأله ازدواج جوانها، خود جوانها، اولياي خانواده هايي که جوانها متعلق به آن ها هستند و مسؤولان ذي ربط مرتبط با دانشگاه، فکر کنند و تصميم بگيرند؛ نگذاريم سن ازدواج - که امروز متأسفانه بالا رفته؛ به خصوص در مورد دختران - ادامه پيدا بکند. بعضي از تصورات و سنتهاي غلط در مورد ازدواج وجود دارد که اين ها دست وپاگير است، مانع از رواج ازدواج جوانها است؛ اين سنّت‌ها را بايد عملاً نقض کرد.

*  اصرار پيامبر(ص) بر ازدواج زود جوان‌ها

پيامبر اکرم(ص) اصرار داشتند جوان ها زود ازدواج کنند؛ چه دخترها و چه پسرها؛ البته با ميل خودشان و با اختيار خودشان، نه اين که ديگران برايشان تصميم بگيرند. ما هم بايد در جامعه خودمان، اين را رواج دهيم. جوان ها در سنين مناسب، وقتي از دوران جواني خارج نشده اند، در همان حال گرمي و شور و شوق بايد ازدواج کنند. اين برخلاف برداشت و تلقّي خيلي از افراد است که خيال مي کنند ازدواج هاي دوران جواني، ازدواج هاي زودرس است و ماندگار نيست، درست برعکس است. اين گونه ازدواج ها اگر درست صورت بگيرد، ازدواج هاي بسيار ماندگار و خوبي هم خواهد بود و زن و شوهر در چنين خانواده اي کاملاً با هم صميمي خواهند بود.

*  اساس بقاي زندگي؛ سازگاري

سازگاري در زندگي، اساس بقاي زندگي است و همين است که محبت مي آفريند، همين است که موجب برکات الهي مي شود، همين است که دل ها را به هم نزديک کرده و پيوندها را مستحکم مي کند.

اين که مي گويند شما سازگار باشيد، يعني شما با هر وضعيتي که هست و پيش آمده، بسازيد. معناي سازگاري اين است. اول ازدواج که آدم هيچ متوجه نيست، بعد از يک خرده که گذشت، ممکن است يک ناسازگاري هايي حس کند. آيا بايد اين جا از هم سرد شوند و بگويند: اين مرد يا اين زن ديگر به درد من نمي خورد؟! نه! شما بايد خودتان را با اين مسأله تطبيق دهيد. اگر چنان چه قابل اصلاح است، اصلاحش کنيد و اگر ديديد نه، کاري نمي شود کرد، با او بسازيد.


سازش کاري در محيط خانواده جزء واجبات است. نبايستي زن و شوهر تصميم بگيرند که خودشان هرچه گفتند، همان شود، آن چه خودشان مي پسندند و آن چه راحتي آن ها را تأمين مي کند، همان بشود، نه، اين طور نبايد باشد؛ بايد بنا داشته باشند که با هم سازگاري کنند. اين سازگاري لازم است. اگر ديديد مقصود شما تأمين نمي شود، مگر با کوتاه آمدن، کوتاه بياييد.

منبع:تسنيم

انتهاي پيام/

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg